Slynger i sommervarmen

Det kan virke varmt at skulle bære sin baby tæt på kroppen, når solen bager. Alligevel vælger jeg ofte den løsning frem for klapvogn eller barnevogn. Dels fordi sommeren ofte byder på en masse ture ud af hjemmet, til steder hvor barnevognen ikke kommer særlig let frem, såsom strand, skov og også turistfyldte storbyers museer og butiksstrøg.

Desuden ved jeg, at jeg med en barnevogn hurtigt ville komme til at svede. Ved at slynge kan jeg lettere finde skyggefulde steder og dele alle de dejlige kølige briser med mit barn. Desuden har jeg hele tiden en god fornemmelse af, hvordan varmen påvirker mit barn. Her følger en række gode råd til at gøre varmen mere behagelig når du slynger:

  • Gør skyggen til din ven. Solhat til dit barn, og eventuelt dig selv, gør en stor forskel. Gør det til en vane at gå i skyggen af bygninger og træer. Har du ældre børn, vil de tit synes, det er sjovt, hvis du gør det til en leg at finde de mest skyggefulde veje. Hvis det er muligt, så undgå varmen midt på dagen, hvor skyggen kan være svær at finde.
  • Brug vand indvendigt og udvendigt. Sørg for at du altid har vand e.l. med til dig selv og barnet. Fugt dit barns hår, slyngen, en hat, tørklæde e.l., så du udnytter den fordampningskøling, det giver. Du, og dit barn, kan måske også finde det forfriskende at bruge en sprayflaske med vand til at fugte huden, når det er rigtig varmt (dette er også noget, som ældre børn ofte nyder at hjælpe med) En vifte kan også være nyttig, både i sig selv og til at øge effekten af vandkølingen.
  • Hold fugten væk og undgå varmeudslæt. Et trick til dette er at have et tyndt stykke stof (evt. en tynd stofble) mellem dig og barnet til at absorbere sved og savl. Sidstnævnte er især relevant, hvis du har et lille spædbarn eller en baby, som er på vej til at skulle have en lur.
  • Tag mindre eller lettere tøj på, både dig og dit barn. Hvis det er tilpas varmt kan en ble ofte være nok for barnet. Husk at slyngen gør det ud for et lag tøj.
  • Vælg kølige, åndbare stoffer til slyngen (gælder også for tøjet) og gå fx efter de lette vævninger. Hvad der præcist virker for dig, er svært at svare på, men et godt tip er at se på dit skab. Det kan være, at dine foretrukne stoffer inden for tøj, vil være det samme du foretrækker indenfor slynger og bæreseler.
  • Vælg slynger og bærestillinger, der minimerer lagene af stof omkring baby og dig. Bæreseler tillader generelt luftcirkulation om din krop og kan være et godt valg, medmindre du har en meget polstret variant som vil være meget varm omkring polstringen. For fastvikler er bærestillinger som bl.a. FWCC og Ruck være gode, da de kun har et lag.
  • Husk at beskytte de dele af babys hud der eksponeres for solen, hænder, fødder o.l. med solcreme e.l.

Denne artikel er udarbejdet af Camilla Ry, den tidligere ejer af Slyngevejlederen. Copyright tilhører derfor hende.