Sådan vælger du en god bæresele

Bæreseler har været har altid været et issue i slyngeverdenen, især fordi der er stor forskel på kvaliteten og ergonomien afhængigt af hvilken du vælger. Der er dog sket meget i de senere år og der er rigtig mange gode bæreseler på markedet. Så er du slet ikke til 5 meter stof så har du stadig mulighed for at bære dit barn sikkert og ergonomisk.

I foråret 2014 var det oppe at vende, fordi forbrugermagasinet Tænk udkom med en test af bæreseler. Da der som sagt er mange bæreseler på markedet, testede Tænk kun en brøkdel, af de bæreseler der findes. Men testen er baseret på en masse gode vurderingskriterier, som du også kan bruge, når du skal ud og vælge; sikkerhed, ergonomi, brugervenlighed og mængden af kemikalierester i produktet. Fx:

  • kan barnet falde ud
  • kan barnet få fingrene i klemme
  • sidder barnet ergonomisk korrekt
  • hvor let er selen i brug

Derudover havde de i testen en række gode råd fra en ergoterapeut, som også er gode at se på i forhold til den daglige brug af bæreselen.

Testens overordnede konklusion var, at de klassiske bæreseler med smalt bærestykke er ergonomisk dårlige for barnet og besværlige/uhandy/ukomfortable i brug jf. forældrene. Og at det er marginaler, som adskiller de fleste af de ergonomiske bæreseler.

Det er for mig at se både en af testens svagheder og en af dens styrker. Det er en styrke, fordi budskabet om, at ikke alle bæreseler er ens, når bredere ud. Men det er også en svaghed, fordi alle bæreseler skæres over en kam, og det er ikke klart defineret, at testen er en blanding af de klassiske bæreseler og de ergonomiske bæreseler. Det er også en svaghed, fordi testen så ikke kommer omkring alle de elementer, der kunne være centrale at vurdere, hvis man udelukkende koncentrerer sig om de ergonomiske bæreseler.

Skal vi ikke først lige have på plads, hvad der adskiller de klassiske bæreseler fra de ergonomiske bæreseler?

Jamen det helt klassiske er netop det føromtalte smalle bærestykke. På de ergonomiske bæreseler går bærestykket fra knæhase til knæhase, det vil sige, at bæreselen understøtter dit barn i hele bredden af begge lår, fra den ene knæ til den andet. Det sikrer et komfortabelt sæde til dit barn. Det bliver mere som at sidde i en hængekøje, end at sidde på en skammel (eller en cykelsadel hvor du ikke kan nå jorden). Langt de fleste ergonomiske bæreseler er også lavet, så du ikke kan bære dit barn fremadvendt – mere om det her.

Desuden er de fleste af bæreselerne kendetegnet ved at kunne indstilles flere steder, så du kan bære højt og tæt. Dermed sikres ikke kun brugervenligheden, men også ergonomien for dig som bærer, hvilket er vigtigt, især fordi, de kvinder, der bærer, ofte er i en situation, hvor bækken og mellemgulv netop har været igennem en lang graviditet og en fødsel, og derfor fortjener ekstra omsorg.

Og hvad kunne så være centralt at vurdere i forhold til de ergonomiske bæreseler?

  1. Hvad nu hvis bæreselen ikke støtter fra knæ til knæ?

Her er der flere ting at overveje afhængig af dit barns alder. Er barnet under 6 måneder er det vigtigt at sikre at selen støtter fra knæ til knæ (9 mdr. ved præmature børn). Er barnet ældre handler det primært om komfort, se mere under punkt 2 og 3.
Derudover er det vigtigt at sikre dig, at barnet sidder med knæene på linje med eller en anelse højere end numsen (m-position). Tricket er, at den nederste del af panelet på bæreselen skal danne en lille lomme, der skal fungere som sæde for dit barn. Når du placerer dit barn dybt i sædet, vil barnets bækken automatisk vippes en smule, og sikre at ryggen kan holde den optimale krumning.

For det andet kan du se på, om du har placeret barnet centralt i bæreselen. Ofte vil vi, når vi tager bæreselen på, placere barnet en anelse til den ene eller den anden side. Derfor er det vigtigt, at du efterfølgende centrerer barnet, da det ellers vil betyde, at barnets ene ben er mere understøttet end det andet, og det kan give skævhed og ubehag for både dig og barnet.

  1. Kan selen være for stor?

Ja det kan den, og det er den primære grund til, at jeg som udgangspunkt først anbefaler de fleste bæreseler fra 3-4 mdrs. alderen. Der er især 2 ting, du skal se efter:

  • Kan du holde øje med barnet? Dit barn må ikke forsvinde i bæreselen. Er panelet for højt, og barnet bliver lukket inde, kan det være et problem i forhold til luftveje og vejrtrækning. Derfor har mange ergonomiske bæreseler også enten en indbygget spædbarnsindsats, eller du kan tilkøbe en.
  • Er barnet støttet mere end fra knæhase til knæhase? Hvis panelet er for bredt, risikerer du at oversprede dit barns ben, hvilket for det helt lille barn under 4-5 måneder ikke er sundt for hofteudviklingen. Og du risikerer også, at bevægeligheden i knæleddet hæmmes, hvilket den nyeste forskning viser er skidt for forebyggelsen af hoftedysplasi. Dette kan afhjælpes ved at vælge en model, der er krænget let ind ved knæene, men som stadig kan lave det dybe sæde, eller ved at bruge et tilbehør som et lille bånd eller bælte som du bruger til at gøre bærestykket smallere
  1. Kan bæreselen være for lille, skal jeg måske have en toddler størrelse?

Dette er et spørgsmål, som folk ofte stiller sig selv, når barnet rammer 1+ år. Og det afhænger af flere ting. Er barnet over de 6 mdr., er det som nævnt mere vigtigt at sikre et godt sæde og at benene er i en m-position, end at der er fuld støtte fra knæ til knæ. Føler man derfor at barnet sidder godt i sædet og benene ikke dingler for meget, så er det ok hvis selen på det lidt større barn kun støtter til midt på låret.
Der, hvor det være problematisk, er hvis panelet ikke er højt nok. Hvis selen kun når op til midt på barnets ryg, og det kan læne sig for langt tilbage, så skal du have fat i en bæresele med et længere panel.

Denne artikel er udarbejdet af Camilla Ry, den tidligere ejer af Slyngevejlederen. Copyright tilhører derfor hende.

Share this post