Kulde, sne og slynger

Der er rim på græsset om morgenen, og flere træer står allerede nøgne og venter på at blive dækket af sne – efteråret er godt i gang og vinteren er på vej.

Kulde og sne er ingen hindring for at slynge. Faktisk er en slynge en fantastisk måde at holde både dig og din baby varmere, når temperaturen falder. Men hvordan holder du dig så varm?

Der er flere ting du kan gøre, men helt overordnet er der tre primære elementer at tænke på:

 

vinter-kulde-slynge-bæreovertøj

Beslut om du vil bære uden på eller under dit eget overtøj

Er dit barn under 10-12 mdr., anbefaler jeg, at du bærer under dit eget overtøj. Når du bærer din baby under dit overtøj, kan du lettere holde barnet varmt pga. den tætte kropskontakt. Desuden kan du nøjes med at give barnet sit almindelige indendørs tøj på. Det er en stor en fordel, hvis I både skal være inde og ude, fx når du skal en tur i supermarkedet, eller på skolen, når du afleverer større børn. På den måde kan du regulere varmen ved blot at tage dit eget overtøj af, og din baby kan sidde uforstyrret i slyngen uden at blive hverken for kold eller for varm. For de helt små er det også rarest ikke at skulle pakke dem ind i en stor flyverdragt e.l., da det tit ikke harmonerer med en lille baby krøbet sammen i frøstilling.

Større børn, der selv kan sige fra hvis de bliver for varme, eller som ofte selv vil ned og gå noget af vejen, kan du med fordel bære uden på dit eget overtøj. Vær dog obs. på sikkerheden, da meget vinterovertøj (især til børn), er lavet i glatte materialer og de glider lettere ud af position. Og med flere lag tykt stof, huer, halstørklæder, knapper, lynlåse o.l. skal du også arbejde lidt med at få bundet en komfortabel og tæt bærestilling, men øvelse gør mester. Og tjek også lige, om din egen hue, halstørklæde e.l. ikke er i vejen for barnet

Vælg den rigtige slynge (ved bæring uden på tøjet)

Alle slynger vil give et ekstra lag varme og læ mod vejret for dit barn.

Bærer du uden på tøjet anbefaler jeg en slynge med gode indstillingsmuligheder, så den kan komme til at sidde sikkert og behageligt trods tykke trøjer jakker o.l. Fastviklen er oplagt, men en bæresele vil også være god, da den er let at justere, så den passer til at sidde uden på vinterjakken. Det er en god ide lige at teste fastviklen. Afhængig af størrelsen, skal du måske have den et nummer større.

Klæd dig og baby passende til vejret

Bærer du uden på tøjet, er det nok at klæde dig og dit barn på, som du normalt ville, hvis I skulle ud i vintervejret. Husk dog at barnet er tæt på dig og din varme og har det ekstra lag stof som slyngen giver. Det sidder altså ikke passivt i en klapvogn e.l., så vær obs. på at du ikke giver for meget tøj på, så barnet får det for varmt.

Bærer du under dit eget overtøj, skal barnet have sit normale tøj på samt en varm hue og evt. ekstra sokker, benvarmere eller babylegs og måske sko. Babylegs/benvarmere er en god til at give et let ekstra lag til at holde din babys arme eller ben varme, især fordi ærmer og bukseben har en tendens til at kravle op pga. slyngen.

Til dig selv er der flere løsninger til overtøj. Bærer du på maven kan du vælge at tage en god rummelig jakke på, som kan lukkes omkring både dig og barnet. Vær dog sikker på, at der er tilstrækkelig luft omkring dit barns hoved, når du bærer barnet på denne måde.

Har du ikke en jakke der kan dække jer begge, findes der en række løsninger på markedet.

Bæreovertøj

Den gratis løsning er at tage et varmt uldtæppe e.l. og putte omkring barnet, og fæstne det ved kanterne af din slynge. Din egen jakke vil da stå åben, og jeg anbefaler en halsedisse e.l., så du ikke fryser halsen. Din mave vil holdes fin varm af baby og slynge.

En anden mulighed er at købe et slyngecover, det kan bruges over alle typer slynger og kan også bruges, hvis du bærer baby uden på tøjet og vil give lidt ekstra varme. Her vil du ligeledes have din jakke åben og de samme anbefalinger omkring brugen af halsedisse gælder. Fordelen ved slyngecoveret er, at det er lavet til formålet og du skal derfor ikke bøvle med at fæstne det.

Du kan også vælge at investere i en bærevest eller poncho. Den giver varme til både dig og baby, og når det er rigtig koldt, kan du tage din egen jakke ud over. I efterårs- og forårsperioderne kan du bruge den som din primære jakke og de fleste mærker kan bruges til både mave og rygbæring. Har du din egen jakke udenover kan den naturligvis kun bruges til mavebæring.

Endelig er der “luksusløsningen” – en bærejakke. En virkelig god løsning, da den holder både dig og baby varm og kan bruges til både ryg og mavebæring. Der findes en masse smukke på markedet lige fra klassiske uldfrakker og til de mere sporty udgaver. Mange af de modeller der findes kan også fint bruges uden barn eller med en gravid mave.

Gør-det-selv overtøj

Er du lidt kreativ er der også mange gør-det selv løsninger. På Slyngevejlederens Pinterest-side samler jeg løbende gode tutorials under overskriften overtøj.

Der er både opskrifter på indsatser i både fleece og strik som du kan hægte på din jakkeåbning. Der er ponchoer og veste og endda trin-for-trin vejledninger hvis du vil lave din egen jakke. Og så er der også links til babylegs

Uanset om du er til syning, strik eller hæklenål er der noget for dig, der er endda en instruktion på en no-sew jakke/poncho.

Så er det bare at komme ud og nyde de smukke efterårsfarver og den knitrende sne når den kommer.

Denne artikel er udarbejdet af Camilla Ry, den tidligere ejer af Slyngevejlederen. Copyright tilhører derfor hende.