Ikke alle strækvikler er ens!

Vi har i slyngeverdenen en tendens til at tale om mærker og stofblandinger og tykkelse m.v., når vi taler om fastvikler, mens strækvikler ofte tales om, som en samlet gruppe. Men ikke alle strækvikler er ens. Er du klar til lidt strækviklenørderi?

Strækvikler er ofte den type slynge, som nye slyngebrugere tyer til. Det bløde jerseystof smyger sig tæt og blødt om din baby, så den er perfekt til den nyfødte, der gerne vil være tæt på mor og far og have masser af tryghed, kærlighed og varme.

Du kan binde strækviklen på forhånd, inden du putter baby i, og når du skal skifte ble, amme o.l. kan du let tage din baby op og efterfølgende putte baby i den stadig bundne vikle igen. Netop derfor, synes mange at det er lettest at starte med strækviklen.

Mange spørger også, om man ikke bare kan lave en selv, det er jo bare et stykke jerseystof. Og jo det kan du godt. Strækvikler er en af de slyngetyper, hvor det er lettest at få et ok DIY-produkt. Flere af de mærker, der er på markedet, er også ”bare” bomuldsjersey med et fint finish.

Men ikke alle strækvikler er ens og de forskellige mærker har forskellige egenskaber; størrelse, stræk, elasticitet, endernes udseende og endda sammensætningen af stoffet (præcis som med fastviklerne).

Sikkerhed

En lille indspark om sikkerhed først. Selvom de fleste producenter har ændret deres instruktioner, så er der stadig vejledningshæfter, som viser bærestillinger, hvor du kan bære dit barn liggende, udadvendt eller på ryggen. I den forbindelse vil jeg opsummere et par af de retningslinjer jeg har under sikkerhed:

  1. Hav altid din baby i opret position (liggende stillinger er KUN til amning, efter endt amning anbefaler jeg, at man sætter barnet oprejst igen)
  2. Bær ikke dit barn udadvendt (når det vil være mere med, så sæt ham/hende på ryggen eller på hoften)

I forhold til rygbæring, så ligger der implicit i navnet strækvikle, at den har stræk. Det betyder også, at hvis dit barn sidder på ryggen i strækviklen og læner sig bagud, så vil stoffet give sig, og det øger risikoen for, at dit barn kan falde ud. En undtagelse fra dette er dog stræk- og hybridvikler som Je Porte Mon Bebe Original, Wrapsody Bali Breeze Stretch o.l. De har en unik kombination af elasticitet, vævning og størrelse, der gør, at de kan bruges sikkert på ryggen. For mere om rygbæring i en strækvikle se her

Størrelse

En strækvikle er en onesize vikle, men det betyder ikke, at alle mærker er lavet i samme størrelse. Der kan være stor forskel på både længde og bredde af de forskellige strækvikler.

Generelt er længderne omkring 4 – 5,5 m. Pas på med at vælge en strækvikle, der er alt for kort, hvis den skal kunne passe flere personer af forskellig størrelse, eller hvis den skal bruges lige efter fødslen, hvor der stadig kan være nogle graviditetskilo.

Fordi 5 meter stof er meget, så er det også værd at se på, hvordan strækviklens ender er lavet. Je Porte Mon Bebe er fx smallere i enderne, så den afsluttende knude kan blive så lille som mulig.

Med hensyn til bredde, så ligger strækviklerne på ca. 50-70 cm. 50 cm er fin til en lille baby, men hvis du går efter en strækvikle, der også skal kunne bruges til ældre børn eller på hofte og ryg (NB: kun Je Porte Mon Bebe Original, Wrapsody Bali Breeze Stretch o.l. der er vævet til det), så skal du vælge en strækvikle, der er bredere, så den kan nå godt omkring dit barn og give støtte

Stoffets sammensætning – Stræk og elasticitet

Et af de områder, hvor vi ofte skærer strækviklerne over en kam, er, når vi taler om deres stræk. De fleste strækvikler har stræk pga. måden, de er vævet på og ikke på grund af de fibre, de er lavet af. Traditionelt har strækvikler været lavet i 100% bomuldsjersey, men de senere år, er der kommet flere blandinger, bl.a. Je Porte Mon Bebe der er 95% bomuld og 5% elastan.

Elasticitet

Men strækket er faktisk ikke strækviklernes vigtigste egenskab, det er deres elasticitet, og faktisk er mange slet ikke klar over forskellen. Kort fortalt er strækket det, du kan mærke, når du trækker fra A til B, mens elasticiteten er stoffets tilbagetrækning igen altså fra A til B og så tilbage til A igen. Det er elasticiteten, som giver dig, som bærer, og dit barn støtte. Jo mere elasticitet desto bedre støtte, og dermed også en mere langtidsholdbar strækvikle. Stoffets sammensætning er en vigtig faktor for strækviklens elasticitet.

Stræk

Retningen af strækket, uanset om vi taler i bredden eller i længden, er også en vigtig faktor for, hvor støttende en strækvikle er. En strækvikle i 100% bomuld strækker sig, fordi den er vævet som rib. Dermed vil den ikke kunne strække både vandret, lodret og diagonalt. Jo flere retninger en strækvikle kan strækkes i, jo mere støttende bliver den. For eksempel strækker JMPBB i alle retninger.  Strækvikler, der kun  kan strække i en retning, eller har begrænset to-vejs stræk, er sværere at bære ældre/tungere børn i, da stoffet hurtigt vil begynde at ”hænge”. Når en strækvikle begynder at hænge, kan det ofte hjælpe at vaske den, det strammer fibrene op og gør strækviklen mere støttende. Men det er kun en midlertidig løsning, for vægten af dit barn vil hurtigt få stoffet til at ”hænge” igen.

Så det er i virkeligheden elasticiteten, der er vigtig, for kan strækviklen strækkes meget uden at have en god elasticitet, så vil den hurtigt komme til at hænge og virke ”træt” i strækket. Så et godt stræk er ikke i sig selv et kvalitetstegn.

Densitet

Endelig betyder stoffets densiteten også noget, i forhold til at give støtte nok til at bære større børn komfortabelt. Jo tættere vævet, desto bedre støtte. Her udmærker bl.a. Je Porte Mon Bebe Original sig, fordi den netop er vævet med henblik på at give en densitet, der minder om fastviklen, så den giver bedst mulig støtte til større børn.

Je Porte Mon Bebe

Nu er det jo ikke nogen hemmelighed at jeg forhandler tidligere har forhandlet strækvikler fra Je Porte Mon Bebe, og det gør jeg, fordi de er nogen af de bedste strækvikler på markedet. Jeg forhandler to versioner Je Porte Mon Bebe Original og Je Porte Mon Bebe Basic og har flere steder uddybet forskellen på de to strækvikler. Her vil jeg kort gennemgå forskellene i forhold til ovenstående.

Størrelsesmæssigt Je Porte Mon Bebe Original er bredere og lidt længere end Je Porte Mon Bebe Basic og kan derfor bruges længere tid og ældre børn.

Begge strækvikler indeholder elastan og kan strække på alle 3 leder hvilket giver en god støtte. Det er stoffets sammensætning, der giver det gode stræk og ikke en rib der kan gå hen og blive ”træt”. Det er derfor begge strækvikler, der holder godt, også ved intensiv brug.

Begge strækvikler har også en god elasticitet, men Je Porte Mon Bebe Original er er på det område væsentlig bedre end Je Porte Mon Bebe Basic. Det skyldes at elasticiteten i Je Porte Mon Bebe Basic udelukkende skyldes stoffets sammensætning, mens det hos Je Porte Mon Bebe Original er en kombination af stoffets sammensætning og vævning. Vævningen giver også Je Porte Mon Bebe Original en højere densitet, som yder en god større til større børn. På det område er Je Porte Mon Bebe Basic netop kendetegnet ved at have en mere luftig vævning og dermed ikke den samme densitet.

For en god basisstrækvikle til din nyfødte kan du fint vælge Je Porte Mon Bebe Basic, der er en god strækvikle. Er du ude efter noget lidt mere langtidsholdbart, uden at ville over i en fastvikle, så er det Je Porte Mon Bebe Original du skal gå efter pga. den ekstra gode elasticitet, densiteten, vævningen og størrelsen.

Indlægget er inspireret af min kollega Rachel Coy fra North East Sling Library, der har skrevet dette blogindlæg for Natural Mamas (en engelsk slyngeside med bl.a. blog og forum)

Denne artikel er udarbejdet af Camilla Ry, den tidligere ejer af Slyngevejlederen. Copyright tilhører derfor hende.

Share this post