Hvorfor slynge – Nyfødte og spædbørn

nyfødt-slynge-søskende

“Det er helt umuligt at lægge ham ned, bare et øjeblik!” – Det er en ofte hørt sætning fra mødre i hele verden.

4423505EFC44-66Det nyfødte barn kommer ind i denne store, lyse skræmmende verden med et syn, der er perfekt afstemt til at kunne se sin mor tydeligt fra sikkerheden i hendes arme. Han kommer lige fra livmoderens varme hyggelige hule, hvor han lå sikkert indhyllet i tryghed. Nu befinder han sig i et univers med enorme rum, hvor selv den mindste lift virker kæmpestor.

Indtil nu er han blevet lullet i søvn ved sin mors hjerteslag og bevægelser, men i den nye verden er det normen, at man falder i søvn ved at ligge stille i et roligt rum. Helt grundlæggende er vores nyfødte stadig fremmed for denne verden og for lille endnu til at se og forstå nuancerne i verden omkring sig, andet end når det befinder sig sikkert i et par omsorgsfulde arme. Så selvfølgelig vil han ikke lægges ned.

Men hvad så med dig, for i sætningen “Det er helt umuligt at lægge ham ned, bare et øjeblik!”, ligger der også en indirekte bøn. Selvom du godt ved, at et liv med børn er en omvæltning, har du stadig et liv at leve, et hus der skal køre med madlavning og rengøring, måske har du andre børn at passe osv. Derfor er vores nutidige fælles normer på området også blevet at forsøge at lære vores babyer at blive sat ned og kunne berolige sig selv. Men det er de, fordi de færdigheder vi engang havde, i at berolige vores babyer, have dem tæt og samtidig forsætte med vores liv, er gået tabt.

En slynge er en mulighed for at genvide disse færdigheder. Ved hjælp af en slynge giver du din nyfødte kontakten, bevægelsen og det trygge livmoderlignende rum, han behøver. Det giver dig fred i sindet, varme og hygge med din lille baby, mindre gråd og det giver dig din frihed. Selvom det er vigtigt at nyde den første tid med sin baby, så har du faktisk andet at bruge armene til, hvis hverdagen skal fungere. Med en slynge kan du fx lægge tøj sammen, støvsuge og have armene fri til en kop kaffe med mødregruppen. Det bliver også lettere at passe de andre børn, følge deres liv, lege med dem og kunne tilbyde dem en hånd at holde i, når I er på tur.

Det at slynge en nyfødt er en helt speciel følelse, og ofte giver det mere mening end at bruge en barnevogn, som vejer væsentlig mere end barnet, når du skal have den med rundt i busser o.l. At bære barnet, når det er nyfødt, er også enormt gavnligt for moderen, der har brug for tid til at komme sig både mentalt og fysisk efter graviditeten og fødslen. Med en slynge fordeles din babys vægt, så du bærer med hele kroppen. Derved belastes din krop mere jævnt, hvilket er sundere for den helende krop.

At bære din baby tæt kan også være gavnligt i forhold til amning, da den tætte kropskontakt kan være med til at stimulere mælkeproduktionen. Endelig er der også fundet sammenhæng mellem det at bære sit barn tæt og mindske forekomsten af efterfødselsdepression, bl.a. på grund af udviklingen af oxytocin (jeg er i gang med et større blogindlæg om efterfødselsdepression og slynger).

En lettere overgang fra livmoderen til verden for din nyfødte gør livet meget lettere i de hektiske tidlige dage – og når du ved at din lille baby er fyldt godt op med tæt fysisk kontakt bliver de tidspunkter, hvor du er nødt til at sætte ham ned meget lettere for jer begge.

– Artikelen er oversat fra engelsk efter tilladelse fra forfatteren Nicola Lawson (2009), ‘Babywearing to Toddlerwearing; Why a sling is invaluable at every stage’.

Er du på udkig efter en slynge til din nyfødte med i tvivl om hvad du skal vælge? En strækvikle er altid velgenet til de helt små, men ellers så tjek vores slyngeguide ud så du er sikker på at du får en slynge der passer til dig og din babys behov.

Share this post