Breaking In – eller hvordan du blødgør din vikle

Mange fastvikler kan godt være lidt stive i det, når man køber dem. Det er fordi de er helt nye, og fibrene i stoffet stadig er stive. Det er også derfor, det kan være godt at købe en vikle brugt.

Ved at arbejde med stoffet brydes noget af strukturen i fibrene, og stoffet bliver blødere. Vil du gerne have viklen blød hurtigt, er der et par tricks, du kan bruge til at speede processen op.

Putte og hygge

Den mest oplagte måde at gøre viklen blød, er også en af de hyggeligste, nemlig at bruge den til at bære dit barn i, jo mere du vikler, jo blødere bliver den.

Du kan også vælge at bruge viklen som tæppe i sofaen eller barnevognen. At sidde/ligge på viklen er nemlig en god måde at blødgøre fibrene på.

Leg og spas

148149_176373415709666_7526059_nDer er også mange sjove måder at blødgøre din vikle på. En af de helt oplagte er at bruge viklen som gynge. Det kan være fra en krog i loftet, en tyk gren i haven e.l. Selv hænger vi den af og til op i rammen på den halvhøje børneseng.

Det vigtigste er, at det, du hænger viklen op i, kan bære vægten af den, der gynger. Din vikle kan sagtens holde til det, så hvis krogen/grenen/m.v. er stærk nok, kan du sagtens selv tage en gyngetur.

Skal det være mere formaliseret kan du købe et afstandsstykke til toppen af viklegyngen. På den måde kan du også lave en mere permanent gynge ud af din vikle, når dit barn er blevet for stor til at blive båret.

Viklen kan også bruges til en midlertidig hængekøje. Fx under et bord eller mellem enderne på køjesengen.

En anden sjov leg er at bruge viklen til at give dine børn en trækketur rundt på gulvet derhjemme. Det synes både store og små børn er sjovt. Hvis du ligger dem ned under trækketuren og synger, har det en dejlig beroligende effekt

Vask, tørring og strygning

Når du vasker din vikle bliver den også blødere, husk at tjekke vaskeanvisningerne, for det er ikke alle vikler det tåler det samme.

Hvad angår tørring, så er det forskelligt hvad folk gør. De fleste vælger at lufttørre hængende eller fladt for at undgå at viklen krymper.

Hvis viklen kan tumbles (er lavet af et materiale, der tåler det), foretrækker jeg at tumble den kortvarigt på laveste temperatur/kold og meget gerne med tumblerbolde, da det også er med til at blødgøre. Efter 10-20 minutter tumbling hænger jeg den til tørre det sidste stykke tid.

Endelig er strygning med dampstrygejern en oplaget måde at blødgøre de fleste typer af fibre. Husk dog at indstillingerne på dit strygejern skal passe til viklen.

Flet

En sidste ting jeg kan anbefale er at flette viklen. Flettearbejdet bløder fibrene op. Måden du fletter viklen på, minder lidt om at hækle. Se en video her. Det kan være superflot, at have dine vikler liggende/hængende i flettet tilstand. Husk dog, at det er selve fletteprocessen, der blødgør viklen. Er du ikke typen der strikker så kan du jo vælge at flette din vikle når du fx sidder foran fjernsynet om aftenen.

Share this post