Breaking In – eller hvordan du blødgør din vikle

Nogle fastvikler kan godt være lidt stride i det, når man køber dem. Det er fordi de er helt nye, og fibrene i stoffet stadig er stive. Det er også derfor, det kan være godt at købe en vikle brugt.

Ved at arbejde med stoffet brydes noget af strukturen i fibrene, og stoffet bliver blødere. Vil du gerne have viklen blød hurtigt, er der et par tricks du kan bruge til at speede processen op:

Putte og hygge

Den mest oplagte måde at gøre viklen blød, er også en af de hyggeligste, nemlig at bruge den til at bære dit barn i, jo mere du vikler, jo blødere bliver den.

Du kan også vælge at bruge viklen som tæppe i sofaen eller barnevognen. At sidde/ligge på viklen er nemlig en god måde at blødgøre fibrene på.

Leg og spas

Der er mange sjove måder at blødgøre din vikle på. En af de helt oplagte er at bruge viklen som gynge. Det kan være fra en krog i loftet, en tyk gren i haven e.l.

Det vigtigste er, at det, du hænger viklen op i, kan bære vægten af den, der gynger. Din vikle kan sagtens holde til det, så hvis krogen/grenen/m.v. er stærk nok, kan du sagtens selv tage en gyngetur.

Skal det være mere formaliseret, kan du købe et afstandsstykke til toppen af viklegyngen. På den måde kan du også lave en mere permanent gynge ud af din vikle, når dit barn er blevet for stor til at blive båret.

Viklen kan også bruges til en midlertidig hængekøje. F. eks. under et bord eller mellem enderne på køjesengen.

En anden sjov leg er at bruge viklen til at give dine børn en trækketur rundt på gulvet derhjemme. Det synes både store og små børn er sjovt.

Vask, tørring og strygning

Når du vasker din vikle bliver den også blødere, men husk at tjekke vaskeanvisningerne, for det er ikke alle vikler det tåler det samme.

Hvad angår tørring, er det forskelligt hvad folk gør. De fleste vælger at lufttørre hængende eller fladt for at undgå at viklen krymper.

Hvis viklen kan tumbles (er lavet af et materiale, der tåler det), foretrækker vi at tumble den kortvarigt på laveste temperatur/kold og meget gerne med tumblerbolde, da det også er med til at blødgøre. Efter 10-20 minutter tumbling hænges den til tørre det sidste stykke tid.

Endelig er strygning med dampstrygejern en oplaget måde at blødgøre de fleste typer af fibre. Husk dog at indstillingerne på dit strygejern skal passe til viklen.

Flet

En sidste ting der kan anbefales, er at flette viklen. Flettearbejdet bløder fibrene op. Måden du fletter viklen på, minder lidt om at hækle. Det kan være superflot, at have dine vikler liggende/hængende i flettet tilstand. Husk dog, at det er selve fletteprocessen, der blødgør viklen. Er du ikke typen der strikker (det er vi heller ikke nej) så kan du jo vælge at flette din vikle når du fx sidder foran fjernsynet om aftenen.

Denne artikel er oprindeligt udarbejdet af Camilla Ry, den tidligere ejer af Slyngevejlederen, og herefter redigeret af os. Copyright tilhører Camilla.