Derfor skal du ikke bære dit barn udadvendt!

Et af de spørgsmål jeg desværre oftest får er: ”Hvornår kan jeg bære, så mit barn kigger ud”. Mit svar er, at de kan de, når de har mod på at bære på hoften eller på ryggen. Jeg kan ikke anbefale at bære udadvendt og det er der tre primære årsager til; dit barns ergonomi, din ergonomi og dit barns generelle velbefindende.

Et af de spørgsmål jeg desværre oftest får er: ”Hvornår kan jeg bære, så mit barn kigger ud”.  Mit svar er, at det kan de, når de har mod på at bære på hoften eller på ryggen.

face-au-mondeNONMen jeg ved jo godt, at det ikke er det, de mener. De vil gerne bære barnet ryg mod mave, så det kan se verden og følge med, præcis som de har set i reklamer for diverse bæredimser, og som de har set folk på gaden gøre.

Men jeg kan ikke anbefale at bære udadvendt og det er der tre primære årsager til; dit barns ergonomi, din ergonomi og dit barns generelle velbefindende.

Hvis du er helt med på det, og bare vil læse, hvad du så kan gøre, kan du springe til slutningen af indlægget.

Babys ergonomi

For at kunne forklare hvorfor det er dårlig for barnets ergonomi at blive båret udadvendt, så lad mig først kort beskrive god ergonomi i en slynge.

  1. Dit barn skal være støttet fra knæhase til knæhase
  2. Knæene skal være på linje med, eller højere end numsen
  3. Ryggen skal kunne hvile i dets naturlige hvilestilling C-position
  4. Der skal være nakkestøtte (gælder især babyer uden god hovedkontrol)

Det lille barn har ikke en særlig veludviklet muskeltonus til at støtte rygsøjlen, og det lille barns knogler er bløde og letpåvirkelige for tryk.

Når du bærer udadvendt, er dit barns ben ikke støttet, men vil hænge og dingle. Barnets ryg vil desuden tvinges i en omvendt c-position med en hul ryg. Det betyder, at barnet ikke alene bærer hele dets egen vægt i skridtet, men uden noget at holde ved, svage mavemuskler, tilbagetrukne skuldre og et vippet bækken, vil det også komme til at absorbere kraften, fra hvert eneste skridt du tager.

Desuden er det, komfortmæssigt, ikke en rar både at blive båret på – især ikke for små drenge.

Et andet ergonomisk aspekt er, hvis dit barn har, eller er disponeret for hoftedysplasi. Så skal der være støtte, og benene kan ikke hænge og dingle*.

Den naturlig c-position er vigtig, fordi det er den position, hvor barnet kan hvile ryggen uden at skabe unødigt tryk. Men sillingen giver også en naturlig hvileposition for barnets hoved ind mod din krop, hvis det falder i søvn. Når du bærer udadvendt, er der 2 muligheder for barnets hoved, hvis det falder i søvn. Det kan lade hovedet falde tilbage, hvilket i en fremadvendt position ofte vil betyde, at hovedet lænes unaturligt langt tilbage. Eller det kan lade hovedet falde forover, hvilket oftest er det, der vil ske, da barnet naturligt vil forsøge at krybe sammen i frøstilling, når det skal sove. Men da der ingen støtte er for hovedet, vil hagen falde ned mod brystet, hvilket kan give en blokering af luftvejene.

Din ergonomi

Når du bærer dit barn udadvendt, vil det, som beskrevet ovenfor, have en kurve der vender væk fra din krop. Det giver en uhensigtsmæssig fordeling af vægten, og vil ofte tvinge dig til at kompensere ved at skyde lænd og mave frem. Det kan let medføre smerter i den nederste del af ryggen.

Fordi vægten vender væk fra kroppen, vil der ofte være et øget træk på skulderstopperne, som giver et unødigt pres på din nakke og skuldre. Det er også en meget almindelig kilde til nakke, ryg og -skuldersmerter.

Din babys krop er designet til at sidde indadvendt på din krop, alle reflekser, kropspositurer m.v. peger på det. Ved at bære indadvendt kan du lettere bære højt og tæt, du udnytter, at det er den optimale bæreposition, og dermed får du en meget bedre vægtfordeling, og samtidig giver du dit barn muligheden for udnytte den naturlige trang til selv at ”hjælpe” til.

Overstimulering

For det lille barn er verden stor og overvældende, og næsten alt barnet oplever er nyt. Derfor får barnet, når det sidder udadvendt, i længere tid, mange indtryk, som kan være svære at bearbejde, og barnet kan blive uroligt.

Det har ingen mulighed for at afkode dig og din tolkning af verden, som i mange tilfælde kan være med til at give barnet tryghed i det, det møder, og du kan heller ikke afkode dit barns signaler, andet end at du naturligvis kan mærke at det bliver uroligt.

Endelig barnet har ingen mulighed for at skærme sig fra verden og lukke de mange indtryk ude.

Men hvad så hvis du har et barn der gerne vil være mere med?

For ja, nogen børn får en periode (ofte mellem 4-6 måneder), hvor de gerne vil være mere med. I denne periode udvides barnets synsvidde, og det kan se ting og følge bevægelser på større afstande.  For nogen børn, giver det en hel naturlig nysgerrighed til at udforske denne nye evne.

Ryg- og hoftebæring

Når du bærer barnet på hoften eller ryggen, kan det bedre følge med. På ryggen kan det følge verden over dine skuldre, og på hoften åbnes synsfeltet, fordi dit barn sidder med siden til.

På ryggen og hoften kan dit barn stadig putte sig ind til dig og lukke de mange indtryk ude, hvis det bliver for meget, og så sidder dit barn ergonomisk korrekt og du har bedre støtte. På hoften kan I yderligere lettere afkode hinanden.

Armene ude

Det er også ofte i denne periode, at barnet begynder at have bedre hovedkontrol, og en mulighed er også at fortsætte mavebæring, men med armene ude. Derved får barnet større bevægelighed i overkroppen, og kan vende sig efter de ting, det gerne vil følge med i.

Det giver også øget mulighed for at aktivere de små hænder, som i denne periode er noget det lille barn får større kontrol over. Griberefleksen er blevet bedre, og dit barn vil gerne bruge både hænder og mund til at undersøge ting med. Udnyt det, og aktiver dit barn med en rangle e.l. i den periode hvor det begynder at opdage verden og (kortvarigt) bliver urolig i slyngen.

Aktiver og socialiser

En af de store fordele ved slyngen, synes jeg, er at den giver optimale betingelser for social interaktion med din baby. Der er mange nye indtryk, som din baby gerne vil opleve, og faktisk kan det godt følge med fra din mave.

Netop fordi du kan afkode dit barns udtryk, når I er ansigt til ansigt, så kan du også se, når der er noget det finder interessant. Så stop op, se på det sammen, tal om det og sæt ord på, hvad I oplever sammen. Ikke alene kan det være med til at stille dit barns nysgerrighed, det udvider også dit barns horisont, det føler sig mødt i sin nysgerrighed og du styrker dets sociale kompetencer.

Men hvad så hvis jeg allerede har båret udadvendt?

Så har du, som enhver anden forælder, forsøgt at gøre det, du mente, var bedst for dig og dit barn.

Har jeg båret udadvendt?
Ja det har jeg, endda i en bæresele med et meget smalt bærestykke, hvor min datters ben hang og dinglede. Og jeg synes det var fantastisk. Vi gik ture i skoven, og jeg elskede, at hun kunne følge med i det hele. Og hun synes det var fantastisk, for hun var og er en meget sansemotorisk robust pige. Havde det være en af mine sønner, er jeg ikke sikker på, de havde synes, det var fedt. For børn (og forældre) er forskellige.

Ville jeg gøre det igen?
Nej, for hurtigt erfarede jeg det der med, at den bæremetode er en meget almindelig kilde til nakke, ryg og -skuldersmerter. Og jeg havde heldigvis en veninde, der introducerede mig for slynger. Og på en måde, så tror jeg aldrig, jeg var nået dertil uden en halvdårlig bæresele med et barn siddende udadvendt.

Så lad være med at slå dig selv i hovedet, med det du har gjort, for det har været gjort i et forsøg på at gøre hvad der var bedst for dig og dit barn.

*Det kan ikke give hoftedysplasi at bære udadvendt, men det kan forstærke en allerede eksisterende tilstand. Langt de fleste tilfælde af hoftedysplasi (dog ikke alle) opdages dog ved fødslen eller indenfor de første 1-2 mdr.  Så hvis dit barn ellers er sundt og rask, er der ikke den store sandsynlighed for, at du skader dets hofter ved at bære udadvendt. Men som indlægget her viser, er det langt fra den eneste grund til ikke at bære udadvendt!

Denne artikel er udarbejdet af Camilla Ry, den tidligere ejer af Slyngevejlederen. Copyright tilhører derfor hende.