Lidt om ryg og hofter

Ryggens udvikling

Din baby fødes med en afrundet c-formet krumning af rygsøjlen, og har ikke en særlig veludviklet muskelstyrke og tonus til at støtte rygsøjlen. Gennem de første leveår styrkes rygmuskulaturen, og din baby går fra den nyfødtes naturlige c-krumning af ryggen mod den s-form, vi ser i rygsøjlen hos voksne.

Babywearing_First_Year_2

De første ca. 3 måneder af din babys liv, er der, hvor der kræves mest støtte. Ryggen er stadig helt krum, og den lille babys knogler er bløde og letpåvirkelige for tryk. Der er derfor behov for et bæreredskab, der sørger for, at din baby sidder tæt, er støttet hele vejen rundt, og som giver god støtte til rygsøjlens naturlige krumning. Det er også vigtigt, at der er støtte til nakken, da din baby ikke kan holde hovedet selv.

Vi vil derfor altid anbefale en fastvikle i denne periode, da de er fleksible og kan tilpasses din babys størrelse. Vi anbefaler fastviklen fremfor strækviklen, da fastviklen kan anvendes i hele bæretiden, og ikke er nær så varm som strækviklen. Strækviklen er dog også fin til den lille baby, vi har bare personligt en forkærlighed for fastviklen.

En bæresele derimod, giver, på grund af den faste struktur, ikke den samme støtte og er derfor mere velegnet, når din baby bliver større og har opbygget noget muskeltonus.

I 3-6 måneders alderen begynder din baby at få hovedkontrol og kan selv holde hovedet oppe. Når det sker, rettes den øverste del af rygsøjlen mere opad (det der hos den voksne er sidste sving på s’et). Stadig er der dog brug for god og tæt støtte i den midterste og nederste del af rygsøjlen. Din baby kan så småt begynde at have armene ude, og mange forældre oplever en større lyst fra babyens side til at kunne følge med. Du kan nu også begynde at bære på ryggen, hvis du har modet til det.

Omkring 6-9 måneders alderen begynder din baby at have en god muskeltonus opbygget i den midterste del af rygsøjlen, og det er derfor ofte også i denne periode, at barnet begynder at kunne sidde selv, uden støtte. Barnets egen muskeltonus er desuden nu så god, at en ergonomisk bæresele sagtens kan bruges, også til længere ture.

I de næste måneder og frem til barnet kan gå, sker den sidste udvikling af rygsøjlen. Lænden begynder at kurve indad og fuldender rygsøjlens s-kurve. Bartnets muskulatur er nu stærk nok til at holde hele ryggen.

 

Hofternes udvikling

Den lille baby fødes som sagt med et meget blødt skelet, hvor store dele stadig består af brusk, da forbeningsprocessen af knoglerne er en proces der varer ved i mange år. I bækkenområdet sker forbeningen primært i babyens første 9 måneder, og er dit barn prædisponeret kan forkert eller dårlig positionering i et bæreredskab føre til udvikling eller forværring af hoftedysplasi.

Langt de fleste tilfælde af hoftedysplasi opdages i dag ved fødslen eller inden for de første 1-2 måneder, men jeg anbefaler dog alligevel, at man anvender sit bæreredskab, så det understøtter den sunde udvikling af hofterne.

ergonomi-hofte-slynge

 

Den ideelle benstilling opnås ved en centrering af lårbenshovedet lige i midten af ​​hofteskålen. Denne position betegnes almindeligvis som M-position, frøstilling eller spredt-squat. Din baby befinder sig i denne position, når det har knæene på linje med eller højere end numsen. Ergonomisk er dette specielt vigtigt, når din baby er yngre end 6 måneder (9 måneder for præmature). Er dit barn ældre, er det primært for barnets komfort. Der skal dog som minimum være støtte til midt på låret, så barnet ikke hænger i rygsøjlen. I m-positionen vil hældningen i bækkenet også naturligt støtte ryggens krumning, som omtalt under ryggens udvikling.

Du opnår m-positionen ved at have et bæreredskab, der kan støtte fra knæhase til knæhase, og hvor det er muligt at skabe et dybt sæde.

Vær opmærksom på ikke at sprede din babys ben for meget. Indtil det når 3-4 måneder, åbner din babys knæ kun så bredt som dets bækken. Ankler og knæ vil være på en vandret linje. Efter 3-4 måneder (når din baby kan nå sine egne fødder) kan afstanden mellem knæene være bredere og dit barn kan nu favne dig med benene.

.